MDF Mİ? SUNTA MI?
Mobilya alışverişlerinde Mdf mi? Sunta mı? sıkça sorulan sorular arasındadır. Doğru bir mobilya alışverişi ve tercihi için Mdf ve Sunta hakkında teknik ve deneyim olarak doğru bilgiye sahip olmak gerekmektedir. Bir çok Mobilya üreticisinin ana hammaddesi olan Sunta ve Mdf evimizde kullandığımız birçok Mobilya eşyasının yanı sıra, yaşam alanlarımızın zeminlerinde kullanılan parkeler, iç ve dış kapılar, mutfak mobilyaları vb gibi birçok ürün ve alanlarda kullanılmaktadır. Mobilya sektöründe perakendeciler tarafından, personelin eksik veya yanlış bilgilendirmesi veya ürünün pazarlaması esnasında Mdf malzemesini çok daha iyi tanıtırken Sunta malzemesini eksik veya doğru bilgilendirme yapmadığından maalesef tüketicilerimizde yanlış algılara neden olmasını sağlamış, tüketicinin malzemelerin kalite ve kullanışlılık anlamında kıyaslamasına sebep olmuştur. Bu noktada Mdf mi? Sunta mı? sorusunun tüketiciyi doğru bilgilendirmek suretiyle doğru tercihleri ve doğru kullanım alanlarını anlamalarında yardımcı olacaktır.
İlk olarak kıyasladığımız Mdf ve Suntanın teknik özelliklerini ve niteliklerini tanıyalım.
MDF; Mdf, Medium Density Fiberboard kelimelerinin baş harflerinden kısaltma yapılarak piyasalardaki adını almıştır. Türkçede Orta Yoğunlukta Lifli Levha anlamına gelir. MDF orta sertlikte bir levha olup, termomekanik olarak odun veya diğer selülozik hammaddelerden elde edilen liflerin belirli bir rutubet derecesine kadar kurutulduktan sonra yaklaşık %9-11 oranında termosetting (sıcaklıkta katılaşan) karakterli bir tutkal ile tutkallanarak sıcaklık ve basınç altında preslenmesiyle oluşan homojen yapıda levhadır. MDF yapısı itibariyle her noktasının homojen yoğunlukta olması, standart boyutlarda elde edilebilmesi, cnc ve freze işlemlerindeki mükemmelliği, yüzey ve kenarlardan uygulanan vidaları iyi tutması nedeniyle tercih edilmektedir.
YONGA LEVHA / SUNTA; Odun hammaddesinin, yongalama makinelerin de küçük parçalara bölünüp, kurutma fırınında belli bir nem oranına indirilip, eleme işleminden sonra, tutkal, sertleştirici madde ve hidrofobik özelliğini sağlayan maddelerinin karıştırılıp sıcaklık ve basınç altında belirli bir sürede preslenmesi sonucunda geniş ve büyük yüzeyli levhalar halinde meydana gelen ahşap esaslı üründür. Piyasada Sunta (Suni Tahta) şeklinde de söz edilmekte olan bu malzemenin teknik adı aslında Yonga Levha’dır.
MELAMİN KAPLAMA YONGA LEVHA / MELAMİN SUNTA
Sıcaklık ve basınç altında emprenye edilmiş kağıt ile yonga levha,MDF ve Mega MDF’nin belirli bir sürede preslenmesi sonucunda ortaya çıkan dekoratif amaçlı paneldir. Fazla desen ve renk farklı pres sacları ile çeşitli dokularda doğala en yakın yüzeyi elde edecek şekilde üretilmektedir. Parlak yüzeylerde üretim yapılırken levha yüzeyinin dış etkilerden korunması için folyolu veya folyosuz üretim yapılmaktadır.
Mdf ve Suntanın teknik özelliklerinden bahsettikten sonra, gelelim şimdi Mobilya sektörünün vazgeçilmezi olan bu iki malzemenin kıyaslanmasına. Tüketici olarak alışveriş alışkanlıklarımızın arasında hiç atlamadığımız kıyaslama eylemi gerçekten doğru ürün seçiminde bize yardımcı oluyor. Ancak kıyaslama yaparken elimizdeki bilgi ve argümanların doğru olduğundan emin olmalıyız. Bu şekilde ihtiyaçlarımıza cevap alabileceğimiz, kullanırken bizi mutlu eden ürünlere ulaşabiliriz. Mdf ve Sunta malzemelerimizi birbiri ile hangi kavramlarda sorguluyoruz? Aslında tam da burada kıyaslamamızın bize vereceği sonucu etkilemiş oluyoruz. Bu kavramlardan en bilindikleri arasında, kalite kavramıdır. Mobilya ürünlerinde Mdf mi daha kaliteli? yoksa Sunta mı daha kaliteli? Sorusunun tam olarak cevabı Mdf daha kalitelidir ya da Sunta daha kalitelidir diyemeyiz. Bu iki malzeme aslında birbiri ile kalite kavramı ile kıyaslamamak gerekir. Çünkü bu iki malzeme arasında yukarıdaki teknik bilgilerde de belirtildiği gibi Mobilya üretiminde farklı yüzey kullanımlarında tercih edilir. Basit bir örnek olarak Lake boya uygulanan bir dolap kapağında Sunta levha kullanılmaz. Burada doğru olan Lake boyalı uygulamalarda Mdf kullanılmalıdır. Yani bir mobilyanın kalitesi Mdf veya Sunta levhadan olması değil, üretilen mobilyanın materyallerinin doğru yüzeylerde malzemenin ve uygulamanın doğru olması ile orantılıdır. Burada sorgulamamız gereken Mdf ile Sunta levhanın arasındaki farkın ne olduğudur. Bu sorunun tam olarak cevabını aldığınızda, sektörde Mobilya ürünlerinin sizin için en doğru ürünün hangisi olduğunu, hangi malzemeyi seçmeniz gerektiğini daha iyi analiz etme şansımız olacaktır.
MDF ve YONGA LEVHA (SUNTA) ARASINDAKİ FARK NEDİR?
Mdf bir levhayı ham malzeme olarak ele aldığımızda, üretilecek herhangi bir mobilya modelinin tasarımına göre düşünecek olursak bu malzemenin Sunta levhaya göre daha çok işlevsel olarak işlenebilir olduğunu söyleyebiliriz. Örnek olarak Mdf malzemeyi, desenli bir dolap kapağın tasarımını çıkarmak için cnc makineleri ile işleyebilir, yumuşak ve eğri kenar uygulamalarında freze ile işlenebilir, bombeli modellerde Mdf levhayı bombeli şekillere uyarlanabilir ve bu uygulamaların üzerine lake boya uygulaması yapılabilir veya meşe, kayın, ceviz vb gibi masif ahşap kaplama uygulama yapılarak daha fazla detaylara sahip mobilya tasarımlarını görebilirsiniz. Sunta levhaya göre Mdf’nin işlenebilir detayları, bu malzemeden yapılan Mobilyaların işçilik maliyetlerinin de artmasına sebep olmaktadır. Bu durum ürünün Sunta levhadan üretilen bir mobilya ile kıyaslandığında fiyat olarak daha yukarı seviyelerde olmasına neden olur. Yani Mdf den üretilen bir mobilyanın fiyatının Sunta Levhadan üretilen bir mobilyadan yukarı seviyede olması ürünün daha kaliteli olduğundan değil işçilikli bir ürün olmasından ve tasarımda daha fazla detaylı ürünlerin yapılmasından kaynaklanmaktadır. Mdf levhadan üretilen tasarım mobilyalar genelde yumuşak dokulu ve hassas yüzeylere sahip olduğundan kullanımlarda daha dikkatli olunması gerekmektedir. Mobilya üretiminde kullanılan Sunta levha yüzeyleri genelde hazır kaplama yüzeylerdir. Bu kaplamalara Sunta lam yani melamin kaplama diyebiliriz. Mdf levhalarda da melamin kaplama yüzeyler üretilmektedir. Bu levhalara da piyasalarda Mdf lam adı verilir. Bu levhalar fabrikasyon ve seri üretime daha uygun olup, az insan gücü ve makineler ile daha az zaman diliminde adetli mobilya üretimi yapılabilir. Ayrıca Sunta levha, düz hatlara sahip tasarımlarda da kullanılarak maliyetleri aşağı seviyelere çektiğinden ekonomik mobilyalar üretilebilmektedir.